Koersonderzoek

Wat is een koersonderzoek?

Het koersonderzoek is een krachtige structuur voor zelfonderzoek. Dit kan helpen als je behoefte hebt aan een heroriëntatie op je loopbaan of naar de juiste of een nieuwe koers zoekt. Deze behoefte kan verschillende oorzaken hebben: een nieuwe levensfase met andere wensen voor invulling van (zinvoller) werk, ontslag, behoefte aan vitaliteit en motivatie, arbeidsgeschiktheid, maar ook het inzicht dat je je talenten beter of anders wilt gebruiken.

Inhoud koersonderzoek

In het koersonderzoek besteed je in ongeveer 6 gesprekken en door het maken van maatwerkopdrachten aandacht aan je levensloop, persoonlijke waarden en thema’s, drijfveren, kwaliteiten, valkuilen en belemmeringen, als ook je persoonlijke voorwaarden voor vitaliteit en zingeving. In het koersonderzoek staat zelfsturing centraal. Ik help je graag om de benodigde antwoorden en inzichten te vinden.

Na afloop heb je een realistisch en motiverend perspectief geformuleerd, inclusief een stappenplan waaraan je geïnspireerd zult werken. Door het opgebouwde zelfinzicht kun je met zelfvertrouwen in beweging komen en je nieuwe koers realiseren. Dit creatieve zoekproces heeft over het algemeen ook een positieve invloed op andere, meer persoonlijke vlakken.

Je bent welkom voor een kosteloos oriënterend gesprek; neem in dat geval contact op. In het gesprek sta ik uitgebreid stil bij je vragen en wensen, de mogelijkheden van het onderzoek, eventuele communicatie met je werkgever en de kosten. Vanzelfsprekend is deze kennismaking ook bedoeld om te onderzoeken of we voldoende gespreksklik hebben.

Hoe zien de gesprekken eruit na het oriënterend gesprek:

  • Inventarisatie: het verloop van je loopbaan tot nu toe, wensen en verwachtingen voor de toekomst.
  • Biografiegesprek: persoonlijkheidsanalyse en inventarisatie van kwaliteiten en valkuilen.
  • Koersgesprek 1: verkenning van je persoonlijke waarden t.a.v. je (levens)loopbaan.
  • Koersgesprek 2: verkenning van je vitaliteit en zingeving (in werk en prive).
  • Koersgesprek 3: vaststelling van het meest passende loopbaanperspectief (met plan van aanpak).
  • Rapportbespreking: conclusies en bevindingen.